Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen
Danske Slægtsforskere / Kom i gang / De vigtigste kilder / Rigsarkivet

Rigsarkivet 

På Rigsarkivet finder du nogle af de vigtigste kilder, du skal bruge i din slægtsforskning. Kirkebøger, folketællinger og mange andre arkivalier fra offentlige institutioner er gennem århundreder afleveret til Rigsarkivet og befinder sig nu på en af arkivets læsesale i København, Odense, Viborg og Aabenraa. Her kan du i princippet se det hele, hvis det vel at mærke ikke er digitaliseret og kan læses på Arkivalieronline (AO) eller findes på mikrofilm. 

Heldigvis – både for os, der slipper for at rejse til læsesalene, og for de gamle protokoller, der ellers ville blive udsat for et hårdt slid – bliver mere og mere lagt ud på AO, hvor kirkebøger, folketællinger, lægdsruller, skifteprotokoller og meget andet er frit tilgængeligt. Mange steder på AO finder du små vejledninger til de enkelte arkivalier – kig efter Læs her-linket.   

Selv om mange af de mest brugte kilder er digitaliserede, får du før eller siden brug for ting, som ikke (endnu) findes online. Dem må du søge via Rigsarkivets søgesystem, Daisy. Daisy har et søgefelt på Rigsarkivets forside, men du kan også gå direkte til søgesiden, der giver flere muligheder: https://www.sa.dk/daisy/daisy_forside 

Til venstre for søgefelterne finder du en kort søgevejledning.  

Du kan bestille arkivalier, der ikke er digitaliserede, til gennemsyn på en af Rigsarkivets læsesale. Det kræver blot, at du registrerer dig og logger dig ind (gratis). Hvis det ikke drejer sig om meget brugte protokoller eller ældre (før 1660) og skrøbelige arkivalier, kan du få dem sendt til den læsesal, der er tættest på din bopæl. 

Arkivalier med personfølsomme oplysninger, såsom nyere kirkebøger, folketællinger efter 1940 m.v., er beskyttet af en tilgængelighedsfrist, som kan variere, afhængig af arkivalietype. Kirkebøger skal være 50 år, før de må ses, og folketællinger 75 år. Du kan dog søge om tilladelse til at se disse arkivalier, og det kan gøres via en formular online: https://www.sa.dk/da/brug-arkivet/bestil-arkivalier/soeg-tilladelse-se-arkivalier/.